Het Groene Klimaatplein informeert inwoners hoe ze met hun tuin bij kunnen dragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier.
Waarom een Groen Klimaatplein?
Het klimaat is aan het veranderen. Er zijn meer periodes van droogte en tegelijkertijd zijn er meer hoosbuien waarin in korte tijd zoveel water valt dat riolen het niet aankunnen en overstromingen plaatsvinden. De helft van de buitenruimte in steden bestaat uit tuinen. Wanneer die tuinen teveel bestraat zijn, ontstaan de problemen van wateroverlast en hittestress. Groene tuinen voorkomen deze problemen. Inwoners kunnen zelf bijdragen en willen dat ook, maar weten vaak niet hoe.
Wat is een Groen Klimaatplein?
Het Groen Klimaatplein is een plein van zo’n 30 m² waarin vier thema’s aan de orde komen:
- Water: Hoe kun je het opvangen en bewaren?
- Levende Tuin: Hoe krijg ik meer vogels, vlinders en bijen in de tuin?
- Groen dak: Wat doet het en hoe vraag ik het aan?
- Tegel eruit, plant erin: Wat voor plant zet ik in de grond en wat levert dat op?
Er is altijd een medewerker in de buurt om vragen te beantwoorden, maar er is ook een tablet met informatie over deze thema’s die bezoekers naar zichzelf kunnen mailen. Natuurlijk zijn er ook informatiefolders beschikbaar.
Waarom deze samenwerking?
Bij tuincentra komen veel mensen die al in hun tuin bezig zijn. De gemeente Tilburg wil hen graag bereiken met informatie over subsidies voor geveltuintjes en groene daken. Interpolis biedt betaalbare aanleg van groene daken aan, waarbij alles van dakcheck tot aanleg geregeld wordt. Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat groene daken zorgen voor minder schades. Natuurorganisaties geven hier workshops en de initiatiefnemer Tuinbranche Nederland brengt het verder.
De openingen
De Groene Klimaatpleinen werden geopend door Mario Jacobs nadat Brenda Horstra - Tuinbranche Nederland, René Voets - directeur Interpolis Bedrijven en de bedrijfsleiders Thomas Wijten van Natuurlijk Tilburg en Gilbert van Dongen van Groenrijk Tilburg een toelichting op het Groene Klimaatplein hadden gegeven. In Natuurlijk Tilburg gebeurde dit met het doorknippen van een groen lint én het planten van de eerste groene vlag op de kaart van Nederland. Bij Groenrijk Tilburg opende de wethouder letterlijk groene deuren en plantte de tweede groene vlag. Ook sprak hij de wens uit dat alle tuinen in Tilburg voor minimaal zestig procent uit groen gaan bestaan.
Wil je als ondernemer meer informatie over het Groene Klimaatplein? Of wil je ook een Groen Klimaatplein in jouw winkel? Neem dan even contact met ons op!