De tuinbranche van 2030: hoe Talen Tools nu al inspeelt op een circulaire toekomst

Op initiatief van Tuinbranche Nederland startten drie expertgroepen in oktober 2023 met het onderzoek naar hoe de tuinbranche er in 2030 uit zou moeten zien. Want de wereld verandert ontzettend snel en daar moeten we in mee. In de periode van het onderzoek zijn door de deelnemers grote stappen gezet. De expertgroepen hebben elk hun eigen uitkomsten opgeleverd. Eén van de uitkomsten is dat 10% van de omzet van tuincentra komt uit inkomstenvormen als reparatie, refurbished en tweedehands verkoop.

Talen Tools, producent en leverancier van gereedschap voor tuinieren, werkt hier al aan. Wij spraken erover met Roelof Talen, managing director van dit familiebedrijf met een rijke historie.

Roelof steekt van wal… 

“Talen Tools is specialist in tuingereedschap. We produceren nog steeds onze eigen houten stelen voor de schoppen, spaden en al het andere tuingereedschap dat we leveren. Het hout dat we gebruiken is altijd FSC- of PEFC gecertificeerd.”

Eén van de doelen voor de toekomst van de tuinbranche vanuit het Tuinretail 2030-onderzoek is meer focus op reparatie, refurbished en tweedehands verkoop. Talen Tools is hier al mee gestart. Kun je hier meer over vertellen?

“Het zit in ons DNA om altijd bij te dragen aan de natuur en aan duurzaamheid. Zo wordt onze productie aangedreven door zonne-energie en maken we gebruik van een accu om energie op te slaan. Daarnaast is het kunststof dat we gebruiken voor onze producten 80% gerecycled. We blijven constant kijken naar hoe duurzaam Talen Tools is en hoe we hierin kunnen innoveren. Nieuwe ideeën die hieraan bijdragen, zetten we op een moodboard en die werken we verder uit om te onderzoeken wat de haalbaarheid is en wat het oplevert.”

“Eén van die ideeën was om te onderzoeken wat we kunnen met de retourstromen die we terugkrijgen van klanten door de garantie die wij bieden. Deze producten laten wij repareren bij een sociale werkplaats, een ander sociaal project waar wij ons voor inzetten. De gerepareerde producten worden opnieuw aanboden in de winkels. Dit zorgt op meerdere vlakken voor een win-winsituatie. Daarnaast hebben we op dit moment bij een grote organisatie een actie lopen: klanten kunnen hun oude tuingereedschap inleveren en krijgen 20% korting op een nieuw product. Ook dit ingeleverde tuingereedschap wordt gerepareerd en weer opnieuw verkocht. Tot slot werken we steeds vaker met een reparatieafdeling in het tuincentrum. Hier kunnen klanten hun producten direct laten repareren of reviseren om er daarna nog langer plezier van te hebben.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat dit alles ook commercieel gezien een interessant businessmodel is?

“De stroom van retouren die bij ons terugkomt, was een kostenpost. We hebben een manier gevonden om dit om te buigen. Door het te laten repareren en opnieuw in de markt te brengen, haal je die kostenpost weg en krijg je er ook nog wat voor terug.”

“Als je naar het verleden van ons bedrijf kijkt, doen we dit al decennialang. De boeren uit de buurt kwamen bij ons langs voor reparatiewerk van hun schoppen en spaden. Met nieuwe stelen in het gereedschap konden de boeren weer een tijd vooruit. Dus dit is niet perse een nieuw concept, alleen gebruiken we het nu in een nieuw jasje.”

Zie je nog meer kansen om jullie bedrijf verder te verduurzamen?

“We zijn altijd bezig om onze bedrijf verder te verduurzamen. Onze doelstelling is om eind 2027 CO2-neutraal te zijn. Dit is nog een uitdaging, maar het lijkt te gaan lukken. We willen dit onder andere doen door een project in Sri Lanka. Het plan is om hier een palm- en theeplantage te kopen, waar op een duurzame manier wordt geteeld. De boeren daar onderhouden de plantage en verdienen geld met de opbrengsten van hun werk. Wij ontvangen daarvoor dan weer CO2-credits om onze uitstoot te compenseren.”

“We blijven altijd innoveren en manieren zoeken om ons bedrijf en de producten te verduurzamen én we zorgen ervoor dat we kwalitatief goede producten leveren voor een goede prijs.”

Delen
donderdag, 20 maart 2025
Delen