Resultaat cao-onderhandelingen voor 1 juli 2018

Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. Tuinbranche Nederland, de tuinbranche cao-raad, INretail, VGT en overige betrokken werkgeversorganisaties gaan namens de leden akkoord met het resultaat. De cao wordt opnieuw moderner, kent een langere looptijd en biedt goede mogelijkheden voor onderscheid op ondernemingsniveau.

De cao heet vanaf nu cao Retail non-food en gaat gelden voor 170.000 medewerkers. 

De betrokken vakbonden gaan het onderhandelaarsresultaat met een positief advies voorleggen aan hun achterban. Naar verwachting leidt dat tot een ondertekend cao-akkoord eind augustus. De nieuwe lonen gaan in per 1 juli 2018, de overige afspraken worden pas definief als het akkoord ondertekend is. 

Looptijd 

De nieuwe cao kent een relatief lange looptijd: van 1 juli 2018 tot 1 januari 2021. 

Loonstijging

Afgesproken loonstijgingen gelden alléén voor medewerkers die vallen in het loongebouw. Per 1 juli aanstaande geldt een loonsverhoging van 1,03%. Ook wordt het loongebouw op die datum gerepareerd (veel lonen in verschillende functiegroepen zijn op dit moment gelijk), waardoor de differentiatie erin terugkeert.

We adviseren de nieuwe loontabellen per 1 juli 2018 toe te passen, om administratieve verrekeningen bij invoering op een latere datum te vermijden.

Loonaanpassing

Tijdens de looptijd van de cao zijn behalve 1 juli aanstaande nog vier momenten waarop het loon wordt aangepast: telkens op 1 juli en 1 januari. Op die data worden de wettelijke minimumlonen aangepast en met dit percentage wordt dan het hele loongebouw bijgesteld. Dat voorkomt dat de laagste schalen van het loongebouw tijdens de looptijd van de cao worden ingehaald door de stijging van het wettelijke minimumloon. Dat zou het functioneren van het loongebouw ondermijnen. 

Eenmalige uitkering

Voor een relatief kleine groep medewerkers is op twee momenten tijdens de cao-looptijd een eenmalige uitkering afgesproken. Het gaat om medewerkers die meer dan het maximum van hun loonschaal verdienen en die tussen 1 februari 2018 en 31 januari 2019 geen loonsverhoging hebben ontvangen. Zij krijgen een uitkering van 0,75% van het bruto jaarsalaris (=12 keer bruto maandloon zonder vakantietoeslag etc.) op 1 februari 2019. Datzelfde gebeurt opnieuw op 1 januari 2020.

Modernisering

Vier elementen maken de cao Retail non-food opnieuw moderner. Er komt een individueel ontwikkelingsbudget van € 150 per jaar voor medewerkers met een dienstverband van 16 uur of meer per week. Dit geldt voor medewerkers die op 31 december 2019 minimaal een jaar in dienst zijn. Het budget gaat in op 1 januari 2020 en geldt niet voor weekendhulpen, vakantiewerkers, uitzendkrachten, etc. De kosten blijven hierdoor beperkt in deze cao-looptijd. 

Er gaan tests komen bij bedrijven die kennis moeten opleveren over de (werkbaarheid van) individualisering van feest- en zondagstoeslag. Ook wordt er een begin gemaakt met een individueel keuzebudget: medewerkers kunnen maximaal vier vakantiedagen kopen of verkopen. Verder kunnen medewerkers vanaf tien jaar voor hun pensioendatum met een dienstverband van 0,8 fte of meer, 80% van hun uren gaan werken voor 85% van hun salaris. De pensioenopbouw loopt door over het oorspronkelijk aantal uren. 

Met deze afspraak op het gebied van duurzame inzetbaarheid wordt het voor ouderen eenvoudiger om hun pensioen te halen. De seniorendagen die nu in de cao staan, komen te vervallen.

Tuinbranche-specifieke afspraken

De ketenregeling gaat van 6 naar 3 maanden. Een medewerker mag dus na een of meer tijdelijk contracten van opgeteld 24 maanden na een tussenpoos van 3 maanden weer worden aangenomen. Voorheen mocht dit pas na 6 maanden.

Alle feestdagen kennen een toeslag van 100%. Eerste Pinksterdag en Eerste Paasdag kenden hiervoor een toeslag van 75%. De ervaring leerde dat dit betrekkelijk weinig werd toegepast.

Onder bepaalde voorwaarden mag in de 4 maanden dat medewerkers 45 uur per week ingeroosterd kunnen worden, één week verlof worden opgenomen. Dit mag slechts in 2 maanden welke aan te wijzen zijn door de werkgever. In deze 4 maanden mag tijdens schoolvakanties geen verlof worden opgenomen.

De tuinbranche krijgt een subsidie van voor ontwikkeling en lancering van de Tuinbranche Academy, het nieuwe opleidingshuis van de tuinbranche. Dit is een mooi aanvulling op het ontwikkelingsbudget dat ook in de nieuwe cao is opgenomen.

Delen
maandag, 2 juli 2018
Delen