Dit betekent dat bedrijven die producten zoals cacao, koffie, hout, soja, palmolie, rubber en rundvlees verhandelen, moeten aantonen dat hun goederen niet bijdragen aan ontbossing. Dit geldt ook voor afgeleide producten zoals chocolade, meubels en leer. Producten die ook in de tuinbranche veel verkocht worden. Dat betekent dat ook organisaties binnen onze branche zich moeten voorbereiden. Wat betekent dit voor jouw onderneming?
De EUDR-regelgeving is bedoeld om de EU te helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door zorgvuldigheidseisen te stellen aan de import en doorvoer van bosgerelateerde producten. De regels gelden voor alle ondernemers, handelaren en andere partijen die producten en/of grondstoffen naar de EU importeren. Of zij die willen produceren binnen de EU en daarna exporteren naar landen buiten de EU. De regels gelden ook voor bedrijven die deze producten willen verkopen, doorvoeren of verder willen verwerken. De regels zijn dus breed van toepassing.
De regels worden van kracht op 30 december 2025, terwijl mkb-bedrijven en eenmanszaken tot 30 juni 2026 de tijd hebben om te voldoen.
Welke stappen moeten ondernemers nemen om aan de EUDR-eisen te voldoen?
Bij de import en export van producten moeten ondernemers onder andere:
- Gegevens verzamelen over de herkomst van de producten.
- Informatie documenteren over de producent en handelspartners binnen de keten.
- De benodigde documenten en verklaringen indienen bij de Douane.
De NVWA en Douane zullen toezien op naleving. Bereid je dus op tijd voor en voorkom handelsbelemmeringen.
Binnenkort organiseren we samen met INretail informatiebijeenkomsten over dit onderwerp. Maar jij kunt je nu alvast voorbereiden door je goed in te lezen in dit onderwerp om een beeld te krijgen wat de wetgeving voor jouw organisatie zal betekenen.