Onrustige energiemarkt: vastzetten of afwachten?

De gas- en elektriciteitsprijzen schieten de afgelopen periode alle kanten op. Een ware achtbaanrit op de beurs als gevolg van de 'tariffs' van Trump. In onrustige tijden zijn ondernemers vaak op zoek naar vastigheden, want hoe kan je anders nog lekker slapen? Hoe ga je hier als ondernemer mee om? Moet je nu kiezen voor een vast energiecontract, of is het verstandiger om de markt nog even aan te kijken?

Voor veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf is energie geen bijzaak meer. Of je nu een klein of groot tuincentrum runt — de energierekening is een flinke kostenpost. De onzekerheid op de energiemarkt maakt het lastiger om goede keuzes te maken.

Vastzetten geeft rust, maar is niet zonder risico

Een vast contract voor één of twee jaar geeft financiële rust. Je weet waar je aan toe bent, kunt je prijzen beter berekenen, en voorkomt verrassingen. Dat is prettig, zeker met 2022 nog vers in het geheugen. Maar alle ondernemers die met die strategie in 2022 hun prijzen hebben vastgezet, betalen nu een gasprijs van rond de 1,50-2,00 €/m3 en een elektriciteitsprijs van 0.50 €/kWh. 

Als je vandaag een contract sluit tegen een relatief hoge prijs, en de markt zakt volgende maand, kan dat nog jarenlang doorwerken.

Wat doet Trump met de elektriciteitsprijs?

Elektriciteit is veel minder afhankelijk van de ontwikkelingen in Amerika. Het wordt namelijk decentraal opgewekt op Nederlandse bodem. Zie onderstaande grafiek van NED waarbij we zien hoeveel energie een zonnige dag oplevert.

Natuurlijk zijn er momenten waarop de gascentrales moeten bijspringen omdat we in Nederland niet voldoende wind of zon hebben, maar dat deel wordt elk jaar kleiner. Tegelijk hebben we te maken met netcongestie. Kortom, de druk op energieprijzen is niet zomaar weg en vastzetten kan, maar lijkt niet direct logisch op basis van de ontwikkelingen van de afgelopen periode.

Gas dan?

Gas komt vanuit een paar grote spelers in de wereld waaronder de VS. Dat wordt vervolgens met een commercieel schip over de zee vervoerd. Vervolgens wordt het vaak in een paar maanden verbruikt. Trump heeft voorkeur voor lage olie- en gasprijzen, maar tegelijk zit er veel risico in de markt wat voor beweging kan zorgen. Neem bijvoorbeeld onze gasreserves, die zijn nu erg leeg, zie de grafiek hieronder. Stel er gebeurt nu iets, dan moeten wij deze voorraad duur gaan aanvullen. Het lijkt daarom veel logischer om hier niet te gaan speculeren en een gasprijs vast te zetten.

Wat te doen als je binnenkort moet verlengen?

Loopt je huidige contract binnenkort af? Dan is het verstandig om eens contact op te nemen met Vakcentrum Energie. Zij kijken vrijblijvend met je mee om te kijken of het wellicht beter kan.

Delen
vrijdag, 18 april 2025
Delen

Tag

Nieuws