Netcongestie: wat kun je doen als ondernemer?

Netcongestie, een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over de energietransitie. Simpel gezegd betekent dit dat het elektriciteitsnet vol zit in een regio.

De impact voor een tuincentrum kan enorm zijn. Ondernemers merken dat het lastig is om nieuwe aansluitingen te realiseren, capaciteit uit te breiden of zelfs om groene stroom terug te leveren. Wat kun je doen als jouw onderneming hiermee te maken krijgt?

Wat is netcongestie?

Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit op een bepaald deel van het netwerk groter is dan wat het netwerk aankan. Dit kan zowel te maken hebben met een tekort aan transportcapaciteit als met piekbelastingen in jouw regio.

Een aantal voorbeelden van waar je als ondernemer tegen aan kan lopen:

  • Een tuinbouwbedrijf in Zuid-Holland wilde extra capaciteit om zonnepanelen op het dak te benutten, maar kreeg te horen dat dit voorlopig niet mogelijk was.
  • Je plaatst een extra laadpaal bij je bedrijf maar ontvangt een brief van de netbeheerder dat je het gecontracteerde vermogen overschrijdt en direct actie moet ondernemen.
  • Bedrijven die niet kunnen uitbreiden of verhuizen omdat ze 8-10 jaar in de wacht staan voor vermogen.

Dagelijks melden ondernemers zich met problemen op dit terrein. De Boston Consulting Group (BCG) berekende dat het volle stroomnet op dit moment jaarlijks tot 40 miljard schade veroorzaakt. Dat is 4% van het BBP in Nederland!

Wat kan je doen bij netcongestie?

Neem contact op met je netbeheerder om te begrijpen hoe netcongestie in jouw regio speelt. Als je met netcongestie te maken hebt, kan het slim zijn om je energieverbruik flexibeler te maken. Maak gebruik van energiemanagementsystemen om je verbruik in kaart te brengen. Stuur vervolgens om mogelijke piekmomenten heen. Dat kan met EMS systemen.

Een andere strategie is om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik met accu’s. Dit is vooral interessant voor bedrijven met zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energie. Een bedrijf met zonnepanelen kan bijvoorbeeld een batterij installeren om energie op te slaan die anders niet terug geleverd kan worden.

Steeds meer bedrijven zonder zonnepanelen kiezen voor een accu. Deze wordt volgeladen om piekmomenten heen en wordt gebruikt om het eigen vermogen fors te verhogen. Hoewel de investering aanzienlijk kan zijn, kan het op termijn veel opleveren.

Blijf in gesprek met je netbeheerder

Hoewel netcongestie frustrerend kan zijn, is het belangrijk om de communicatie met je netbeheerder open te houden. Zij kunnen je informeren over toekomstige uitbreidingen van het netwerk en prioriteiten voor jouw regio. Een transportbedrijf dat afhankelijk is van laadpunten voor elektrische vrachtwagens, ontdekte dat een geplande netwerkuitbreiding in hun voordeel kon werken door op tijd aan tafel te zitten.

En last but not least, laat je gasmeter niet verwijderen! Eenmaal weg, dan komt hij niet meer terug. Maar is inmiddels voor veel bedrijven de verzekering voor energietoevoer. Zolang de netcongestieproblemen zich voordoen in Nederland is het raadzaam om de gasaansluiting te behouden.

Heb je problemen of vragen omtrent congestie?

Neem contact op met Albert Munneke van Kobespa Energie en Advies via a.munneke@kobespa.nl of  030 227 0054.

Delen
donderdag, 13 februari 2025
Delen

Tag

Nieuws