Duurzaam adviseren over hout en houtproducten

Uit onderzoek blijkt dat consumenten duurzame producten steeds belangrijker vinden. Consumenten vragen hier dan ook steeds vaker naar. Dit is een mooie kans om tijdens een adviesgesprek de duurzaamheidsaspecten van een product of de toepassing ervan te bespreken.

Dat kan als consumenten er specifiek naar vragen, maar je kan het ook meenemen in het advies als extra argument om te kiezen voor bepaalde producten. Let wel: een andere keuze is niet verkeerd en als een consument duurzaamheid niet belangrijk vindt, is het niet zinvol hierop door te gaan.

Duurzame producten bestaan in elk soort assortiment. Daarom kijken we naar verschillende delen van het assortiment in het tuincentrum en bepalen daarbij wat de meest duurzame keuze is. Deze keer geven we extra aandacht aan hout.

We hebben de duurzaamheidsaspecten gebaseerd op de kennis en informatie die Milieu Centaal aan consumenten geeft. Daarmee is de informatie op een onafhankelijke manier tot stand gekomen. Dat vinden we belangrijk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de duurzaamheidsaspecten die we benoemen kloppen en in lijn zijn met advies zoals Milieu Centraal dat naar buiten brengt, zodat de boodschap hetzelfde is voor de consument.

Hout is een milieuvriendelijk materiaal, mits je het juiste hout gebruikt, het goed onderhoudt én het uit een duurzaam beheerd bos komt. Hieronder staan een paar tips voor de beste keuze met specifiek aandacht voor producten die buiten komen te staan, want dat vergt extra aandacht.

Waarom is hout een milieuvriendelijk materiaal?

Hout is een duurzaam product op zichzelf. Bomen slaan tijdens hun groei CO2 uit de lucht op. Als bossen duurzaam beheerd worden, waarbij nieuwe bomen geplant worden, raakt hout als grondstof nooit op. Om hout te kappen, vervoeren en bewerken zijn relatief weinig fossiele brandstoffen nodig. Daarnaast kun je hout ook goed hergebruiken. 

Waar moet je op letten bij elk soort houtproduct?

  1. Kies in elk geval voor hout uit duurzaam beheerde bossen. Dit herken je aan de FSC of PEFC keurmerken.
  2. Als het mogelijk is, koop dan Europees hout. Hardhout uit Europa is een betere keuze voor het milieu dan tropisch hardhout.

Welke soorten houtproducten heb je?

  • Hardhout
  • Verduurzaamd hout – zacht hout dat bewerkt is om weersinvloeden aan te kunnen
    • Gemodificeerd hout; zonder chemicaliën
    • Geïmpregneerd hout; dit is hout dat bewerkt is met chemicaliën om het weersbestendig te maken.

Waar gebruik je welke soort hout?

  • In huis kun je vaak prima eiken, vuren- of grenenhout gebruiken. 
  • Voor buiten is - afhankelijk van de toepassing - Europees hardhout, gemodificeerd hout of een zachtere houtsoort goed.

Voor de meeste klussen binnen is zacht hout (zoals vuren en grenen) heel geschikt. Alleen op plekken waar hout blootgesteld wordt aan vocht en buiten kun je beter (Europees) hardhout kiezen. Er is ook verduurzaamd hout, daarbij is zachter hout zó bewerkt dat het beter tegen invloeden van buitenaf kan. Binnen verduurzaamd hout heeft gemodificeerd hout de voorkeur boven geïmpregneerd hout.

Waar moet je op letten met geïmpregneerd hout?

Geïmpregneerd hout is behandeld met bestrijdingsmiddelen. Die middelen zijn schadelijk en kunnen uit het hout weglekken en in de bodem terechtkomen. Hout voor schuttingen en schuurtjes is vaak geïmpregneerd: je herkent het vaak aan de groenige kleur, die na verloop van tijd weg gaat. Net als hardhout hoef je dit hout niet meer te lakken of behandelen en blijft het toch lang goed.

Geïmpregneerd hout met KOMO-keur is getest op de fixatie van de bestrijdingsmiddelen in het hout. Daarom heeft het de voorkeur boven geïmpregneerd hout zonder dit keurmerk.

Delen
donderdag, 14 oktober 2021
Delen