Duurzaam advies bij BBQ’s, vuurkorven en stookproducten

Het gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het geheel of gedeeltelijk verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook is het gebruik van houtstook (vuurkorven, terraskachels e.d.) in tuinen, tuinhuisjes en schuren populair.

Het stoken van hout kan voor de omwonenden som ook overlast opleveren in de vorm van hinder (geuroverlast en roetneerslag) en gezondheidsklachten, samengevat als stookoverlast.

Stookoverlast door particulieren is een complex probleem, omdat er veel kleine bronnen in de particuliere sfeer zijn. Er wordt zowel binnen gestookt (open haard, houtkachel) als buiten (vuurkorf, barbecue, tuinkachel). De wijze van stoken bepaalt in belangrijke mate wat er aan houtrook vrij komt. Stoken is een persoonlijke keuze, maar speelt zich niet alleen af in de privésfeer vanwege de verspreiding in de omgeving. Het probleem kan overlast en gezondheidseffecten hebben voor andere inwoners. 

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in Nederland?

De Atlas Leefomgeving laat kaarten van je eigen leefomgeving zien. Een van deze kaarten is de Actuele luchtkwaliteitsindex (LKI). Hierop kun je zien wat de actuele stand van zaken is wat betreft de luchtkwaliteit in je eigen omgeving.

Goed stoken

Het voorkomen van mogelijke overlast begint bij ‘goed stoken’. Er zijn veel zaken die van invloed zijn op de samenstelling van de houtrook en daarmee op het probleem van stookoverlast. Als je buiten stookt is dat onder andere de juiste brandstof, het stookgedrag en de de soort barbecue die wordt gebruikt.

Buiten stoken of barbecuen: 5 manieren om minder rook- en geuroverlast te veroorzaken

Wanneer je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch een vuurtje aansteken? Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

  1. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft. 
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.
  3. Brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
  4. Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer; raadpleeg de Stookwijzer en let op het stookalert. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Op de Stookwijzer zie je wanneer je vuur beter uit kan blijven.
  5. Een elektrische barbecue geeft veel minder (rook)overlast voor de omgeving. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan, doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje. 
Delen
woensdag, 3 april 2024
Delen