Uitstel van de Omgevingswet door coronavirus

De invoering van de Omgevingswet, de grootste wetswijziging sinds de invoering van de Grondwet, loopt wederom vertraging op. De wet zou aanvankelijk op 1 januari 2021 in werking treden, maar vanwege de aandacht die de bestrijding van het coronavirus nodig heeft en door de vertraging van de ontwikkeling van het digitale omgevingsloket waar alle informatie over de leefomgeving straks op 1 plek is te vinden (Digitaal Stelsel Omgevingswet), is de inwerkingtreding uitgesteld tot 1 januari 2022.

Hoewel de Omgevingswet voorlopig dus niet in werking treedt, zijn gemeenten nu al volop bezig met de voorbereidingen op deze nieuwe wetgeving. Het is van belang om dit goed te blijven volgen, aangezien dit consequenties kan hebben voor de bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst. Gemeenten worden bijvoorbeeld verplicht om één omgevingsplan vast te stellen voor haar grondgebied, ter vervanging van alle oude bestemmingsplannen die momenteel van kracht zijn.

Wat gaat er veranderen?

De Omgevingswet bundelt de wetgeving en de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee vormt de wet de basis voor alle ontwikkelingen die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving. Met de wet worden 26 bestaande wetten gebundeld in 1 wet en zijn minder regels nodig. Deze wetswijziging vindt plaats om de regeldruk te verminderen, meer ruimte te bieden voor maatwerk en om de besluitvorming te versnellen en te verbeteren.

Onder de Omgevingswet worden nieuwe instrumenten ingevoerd en komen de bestaande instrumenten te vervallen. Een nieuw instrument is de omgevingsvisie, waarin een strategische visie wordt gegeven voor de gehele fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie wordt qua inhoud breder dan de huidige structuurvisie. De omgevingsvisie vervangt niet alleen de structuurvisie, maar bijvoorbeeld ook het milieubeleidsplan en het verkeer- en vervoersplan. Gemeenten worden verplicht om voor het hele grondgebied een omgevingsvisie vast te stellen. Deze omgevingsvisie wordt uitgewerkt in het omgevingsplan. De omgevingsvisie is dus van invloed op de uiteindelijke inhoud van het omgevingsplan.

Gemeenten worden verplicht om één omgevingsplan vast te stellen, het bestemmingsplan komt te vervallen. Het omgevingsplan kent een veel bredere inhoud dan het bestemmingsplan. In een omgevingsplan moet de gemeente alle gemeentelijke regels over de fysieke leefomgeving opnemen. Dit betekent dat niet alleen bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn opgenomen, maar ook regels die momenteel nog in gemeentelijke verordeningen zijn opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld regels over gevelreclame, laden- en lossen en openingstijden.

Het effect van de wijzigingen

Veel gemeenten zijn bezig om zich voor te bereiden op de Omgevingswet en zullen niet wachten nu de Omgevingswet is uitgesteld. In de meeste gemeenten zijn al trajecten gestart om een omgevingsvisie op te stellen. Onder de Omgevingswet is participatie hierbij verplicht. Bewoners, bedrijfsleven en andere belanghebbenden worden daarom betrokken in het planvormingsproces.

Voor tuincentra is het van belang om op de hoogte te blijven van het planvormingsproces rondom een omgevingsvisie, aangezien de inhoud van de omgevingsvisie uiteindelijk wordt vertaald in een omgevingsplan en van invloed kan zijn op toekomstige bedrijfsvoering. In een omgevingsvisie kan bijvoorbeeld opgenomen worden dat alleen ruimte wordt geboden voor groei van (perifere) detailhandel in bestaande geclusterde detailhandelslocaties, waarbij de groei van solitaire locaties wordt beperkt.

De meeste gemeenten zijn momenteel, naast de ontwikkeling van een omgevingsvisie, ook al bezig met voorbereidingen van een omgevingsplan. Gemeenten hebben echter nog tot 2029 de tijd om te komen tot één omgevingsplan voor het hele gemeentelijke grondgebied.

Wat kan je doen?

Voor jou als ondernemer of bedrijfsleider is het van belang om ontwikkelingen binnen de gemeente goed te volgen. Je kunt dit doen door bij jouw gemeente navraag te doen of door de gemeentelijke website te raadplegen. Je kunt ook het adres van uw tuincentrum invoeren in de attenderingsservice die wordt aangeboden door de overheid. Dit kan via www.overuwbuurt.overheid.nl. Op deze wijze word je per e-mail geïnformeerd als een gemeente bezig is met het opstellen van een omgevingsvisie of omgevingsplan.

Als jouw gemeente bezig is met het opstellen van een omgevingsvisie of omgevingsplan, dan is het van belang om kennis te nemen van de plannen om vervolgens te beoordelen welke kansen en bedreigingen zich voordoen. Vervolgens kan je hierover het gesprek aangaan met de gemeente.

Meer informatie

Is jouw gemeente bezig met het opstellen van een omgevingsvisie en wil je weten hoe je hierop kunt reageren? Wil je weten welke risico's, maar ook welke kansen de Omgevingswet voor jouw tuincentra kan hebben? Of wil je weten hoe je een attenderingservice instelt voor jouw bedrijfslocatie? Neem dan contact op met Rinus Hoogeslag van RHOM Omgevingsmanagement (rinus.hoogeslag@rhom.nl, 06 17 158 359).

Delen
woensdag, 27 mei 2020
Delen